Η «αριστερά» της ξεφτίλας

Στις 9/5/2012 (σε προεκλογική περίοδο), η ΝΕΤ είχε ως καλεσμένους τον ανανεωτή «αριστερό» τής ΔΗΜΑΡ Θεόδωρο Μαργαρίτη (ναι, εκείνον τον κρυόκωλο διοπτροφόρο με το χιτλερικό μουστακάκι) και τον κομμουνιστή και υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Χατζηλάμπρου.
Κάποια στιγμή, και ενώ ο Χατζηλάμπρου ανέπτυσσε την κριτική του για την Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ότι αυτή «ξεφτάει».
Μόλις άκουσε αυτό το ρήμα ο σαλονάτος «αριστερός», πετάχτηκε για να τον διορθώσει. «Ξεφτίζει, όχι… “ξεφτάει”», τον επέπληξε, και μου θύμισε τον αρχηγό του, που όταν τον ρώτησε ο Πρετεντέρης αν υπάρχει παρακράτος, εκείνος, αφού επιχείρησε αμήχανος μια γραμματική ανάλυση της λέξης στα συνθετικά της («παρά κράτος…παρά το κράτος»), συμφώνησε με τον Πάγκαλο πως δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα στην Ελλάδα.
Φυσικά, όπως γράφει ο Τριανταφυλλίδης (που δεν υπήρξε «αριστερός της ευθύνης») στο Λεξικό του (www.greek-language.gr), υπάρχουν τρεις ισχύοντες τύποι του ρήματος, «ξεφτίζω, ξεφτώ και ξεφτάω», αλλά… πού να τρέχεις τώρα με τα τακούνια, για να διορθώσεις κάτι τέτοιους «αριστερούς» σαν τον Μαργαρίτη, που μας εξοντώνουν λόγω… «ευθύνης».
Διάβασα, για παράδειγμα, την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, που δημοσιεύτηκε χτες (7/10/2012) στο δικό τους πόρταλ (ananeotiki.gr) σχετικά με το πακέτο των νέων μέτρων εξόντωσής μας και την παραθέτω χωρίς σχόλια:
«Ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς, με αντικείμενο τη συζήτηση γύρω από το πακέτο μέτρων. Από τα 110 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ψήφισαν 104 μέλη. Το σχέδιο απόφασης ενέκριναν 80 μέλη της ΚΕ. Είκοσι μέλη της Κεντρικής Επιτροπής κατέθεσαν ξεχωριστό σχέδιο πολιτικής απόφασης που ζητούσε την καταψήφιση του πακέτου μέτρων από τη ΔΗΜΑΡ και έλαβε 21 ψήφους. Στην ψηφοφορία υπήρξαν 3 λευκά.
Ο βουλευτής Ηρακλείου, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, κατέθεσε πρόταση για διαδήλωση έξω από την γερμανική πρεσβεία. Η πρόταση έλαβε μηδέν ψήφους, ενώ υπήρξαν και 2 λευκά
Δεν χρειάζεται να το ψάξει κανείς για να μάθει ότι ανάμεσα στους ογδόντα ήταν κι ο Μαργαρίτης. Έχω, όμως, μια (νομίζω εύλογη) απορία. Πώς λέγονται αυτοί που παίρνουν κάτι τέτοιες αποφάσεις: ξεφτιλισμένοι, ξεφτίλες ή και τα δύο;

Advertisements