Τα βαλκανικά φαντάσματα της Χίλαρι Κλίντον

Αύριο, Κυριακή 17 Ιουλίου 2011, έρχεται η Χίλαρι Κλίντον, υπουργός των εξωτερικών των Η.Π.Α, για διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα. Για ποιο λόγο; Αν πιστέψουμε τα αστικά Μ.Μ.Ε,  που έχουν ως βασική τους αποστολή να αναπαράγουν ως αλήθεια όσα δηλώνει η πολιτική μας εξουσία, ο λόγος αφορά την υπογραφή ενός  «Μνημονίου Συνεργασίας σχετικά με την επιβολή εισαγωγικών περιορισμών σε κατηγορίες αρχαιολογικού και βυζαντινού εκκλησιαστικού εθνολογικού υλικού μέχρι και τον 15ο αι. μ.Χ., το οποίο αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης και εμπορίας αρχαιοτήτων» (βλ., μεταξύ άλλων, Ελευθεροτυπία, 15.7.2011). Άρα η Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον και η κυβέρνηση των Η.Π.Α. ενδιαφέρονται για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μάλλον για να μπορέσει η δική μας κυβέρνηση να την ξεπουλήσει απρόσκοπτα, τώρα που η χώρα μας είναι καταχρεωμένη. Μάλιστα το Έθνος (16.7.2011), προβάλλοντας το καθαρά πολιτιστικό και φιλικό ενδιαφέρον της υπουργού των Η.Π.Α,  μας πληροφορεί ότι «Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της,  η Χ. Κλίντον θα ξεναγηθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης από τον Π. Γερουλάνο και θα μείνει δύο βραδιές στην Αθήνα, έχοντας έτσι την ευκαιρία να τα πει διεξοδικά με τον καλό της φίλο, Ντάνιελ Σμιθ, τον πρέσβη των ΗΠΑ, ο οποίος πριν από τη μετάθεσή του στην Ελλάδα ήταν διευθυντής του γραφείου της». (Ίσως η επίσκεψη στην Ακρόπολη να σημαίνει «επιτόπια αξιολόγηση του εμπορεύματος Ακρόπολη από τον υποψήφιο αγοραστή…» Πού να ξέρει κανείς;) Από την άλλη, υπάρχουν κάποιοι «παλιοκομμουνιστές» (σαν εκείνους του Κ.Κ.Ε), που δημοσιεύουν διάφορα κείμενα και ισχυρίζονται ασυστόλως (χωρίς να επικαλούνται «επίσημες πηγές») ότι άλλοι είναι οι λόγοι της επικείμενης επίσκεψης της υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ στη χώρα μας και γενικότερα στην περιοχή μας, οι οποίοι αφορούν «τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ». Αυτοί, λοιπόν, ισχυρίζονται πιο συγκεκριμένα ότι:
«Το ενδιαφέρον της αμερικανικής κυβέρνησης εστιάζεται:
1) Στις διαπραγματεύσεις για το σχέδιο ελεγχόμενης χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας , με δεδομένη την άμεση και έμμεση έκθεση αμερικανικών ομίλων του χρηματοπιστωτικού τομέα αλλά και τον ανταγωνισμό ευρώ – δολαρίου ως διεθνών αποθεματικών νομισμάτων.  Η αναζήτηση συμβιβασμού εξελίσσεται ενώ μεταβάλλονται και οι συσχετισμοί στο εσωτερικό του ΔΝΤ.
2) Στη διασφάλιση ότι την εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου θα αναλάβουν οι μονοπωλιακές επιχειρήσεις τους, στο πλαίσιο της “συνεκμετάλλευσης”. Εξέλιξη που σχετίζεται με την επικίνδυνη παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, και την ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων στην κατεύθυνση της συρρίκνωσης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στο Αιγαίο (ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα κ.α), στη λογική της λεγόμενης «συνδιαχείρισης».
3) Στην πορεία των σχέσεων Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου που αφορούν ιδιαίτερα τα σχέδια μεταφοράς στην ΕΕ φυσικού αερίου απ’ τα υποθαλάσσια κοιτάσματα της ΝΑ Μεσογείου.
4) Στη  διαπάλη των ιμπεριαλιστικών κέντρων για τον έλεγχο υποδομών στρατηγικής σημασίας της Ελλάδας (αεροδρόμια, λιμάνια, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες κ.α.) στο πλαίσιο της εκποίησης δημόσιας περιουσίας σε μονοπωλιακούς ομίλους το επόμενο διάστημα.
5) Στη  λύση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, για να προχωρήσει η διεύρυνση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια.
6) Στο νέο διχοτομικό σχέδιο τύπου Ανάν για το Κυπριακό.
7) Στη γενικότερη στήριξη των αμερικανονατοϊκών σχεδίων στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική και στα Βαλκάνια, που κινούνται σε αντιπαράθεση με τα σχέδια άλλων ανερχόμενων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.»
Και καταλήγουν προσθέτοντας ότι «Τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα και σχέδια των ΗΠΑ, όπως και της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, δεν έχουν καμία σχέση με την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία των λαών, όπως τα εμφανίζουν. Οδηγούν σε αμφισβήτηση των συνόρων, σε νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους στην περιοχή μας».
Δηλαδή, λένε ψέματα η καημένη η Χίλαρι και η ελληνική κυβέρνηση; Απίστευτο! Πάντως, για να πω κάτι που ξέρω για την καημένη τη Χίλαρι, θα αναφέρω ένα γεγονός που στηρίζεται σε ντοκουμέντα και αφορά κάτι… αιμοβόρα βαλκανικά φαντάσματα που έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή της, όταν επισκέφτηκε κάποτε τη Βοσνία. Μιλώ για την εποχή που ο Γιωργάκης και οι φίλοι του (Η.Π.Α, Ε.Ε., ΝΑΤΟ…) βομβάρδισαν και διέλυσαν την Γιουγκοσλαβία για να… σώσουν το λαό της και τη «δημοκρατία».
Στη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας το 2008 στις Η.Π.Α, η Κλίντον τόνιζε επανειλημμένα την εμπειρία της στα διεθνή θέματα, που τόσο ενδιαφέρουν τους αμερικανούς ψηφοφόρους. Έτσι, σε μια ομιλία της στο πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον, θέλοντας να επιδείξει τη συμμετοχή της στα μέτωπα του πολέμου, αφηγήθηκε πώς κινδύνευσε η ζωή της σε μια αποστολή της τον Μάρτιο του 1996 στην Τούζλα της Βοσνίας. (Τι μήνυμα ήθελε να στείλει μ’ αυτή την αφήγηση; Ότι αυτή δεν ήταν σαν τους άλλους τους βουτυρομπεμπέδες αστούς του Λευκού Οίκου, που παρακολουθούν τον πόλεμο απ’ τις τηλεοράσεις!) Είπε λοιπόν: «Θυμάμαι να προσγειώνεται το αεροπλάνο ανάμεσα σε πυρά ελεύθερων σκοπευτών. Υποτίθεται ότι θα υπήρχε κάποιου είδους τελετή υποδοχής στο αεροδρόμιο, αλλά καταλήξαμε να τρέχουμε σκυφτοί μέχρι τα αυτοκίνητα για να φτάσουμε στη βάση μας». Μάλιστα! [Κάπου μου θυμίζει τις «περιπέτειες» του Γιωργάκη· που αφηγήθηκε κάποτε πως δούλευε… μετανάστης σε… βενζινάδικο για να σπουδάσει. Ούτε ο Ξανθόπουλος! Μήνυμα του Γιωργάκη: «Εγώ δεν είμαι φλώρος σαν κάτι… «χοντρούς» βουτυρομπεμπέδες (ονόματα δε λέμε!) που σπουδάσανε με τα λεφτά του μπαμπά τους και θέλουνε να μου φάνε την αρχηγία!» Ρε, τι λένε οι επαγγελματίες σοσιαλιστές για το παντεσπάνι τους! ]
Δυστυχώς για την Χίλαρι, η γνωστή εφημερίδα Washington Post αποφάσισε να το ψάξει. Κι αφού μελέτησε τα αρχεία της και πάνω από εκατό δημοσιογραφικά ρεπορτάζ της εποχής του «συμβάντος» που αφηγήθηκε η Κλίντον, κι αφού είδε αρκετά βίντεο ειδησεογραφικών πρακτορείων, που αποδείκνυαν ότι η δικιά μας είχε μια γαλήνια προσγείωση στο αεροδρόμιο της Τούζλα και μια αδιατάρακτη τελετή υποδοχής, αποφάσισε να δημοσιεύσει ένα αποκαλυπτικό άρθρο με τίτλο «Hillarys Balkan Adventures, Part II» μαζί με μια φωτογραφία από την υποδοχή [http://voices.washingtonpost.com/fact-checker/2008/03/]
Το γεγονός της φανταστικής περιπέτειας της Χίλαρι Κλίντον σχολιάστηκε πολύ άσχημα από τα αμερικανικά Μ.Μ.Ε μετά την αποκάλυψη. Άλλοι μίλησαν για «απάτη» κι άλλοι την υπερασπίστηκαν λέγοντας πως… «έχει παραφρονήσει εντελώς». Αρκετοί πολιτικοί σχολιαστές απέδωσαν στο γεγονός αυτό την ήττα της στην αναμέτρηση με τον Ομπάμα για το χρίσμα των «δημοκρατικών», γιατί μέχρι τότε είχε το προβάδισμα. Όπως και να ‘χει, κανείς δεν ήθελε για Πρόεδρο έναν απατεώνα ή κάποιον παράφρονα. [Η περίπτωση κάποιου «μαλάκα» πρωθυπουργού φαίνεται πως δεν εμπίπτει στις επικίνδυνες για την άρχουσα τάξη περιπτώσεις, γι’ αυτό έχουμε δει αρκετούς τέτοιους σ’ αυτή τη θέση. Μπορούν και τον κατευθύνουν πιο άνετα.] Εμένα, πάντως, κάτι από την περίπτωση της καημένης της Χίλαρι μου θυμίζει και πάλι το Γιωργάκη. Τα «φαντάσματα» των Βαλκάνιων πολεμιστών που πυροβολούσαν την Χίλαρι  στην Τούζλα της Βοσνίας, μοιάζουν με τα φαντάσματα των συνταξιούχων που πρόσφεραν τη σύνταξή τους στο Γιωργάκη. Ο δικός μας, μάλιστα, έχει δει περισσότερα φαντάσματα. Όπως εκείνα των χρημάτων που φώναζε προεκλογικά πως υπάρχουν, κι όταν έγινε πρωθυπουργός καταλάβαμε ότι εννοούσε τα λεφτά των μισθωτών και των συνταξιούχων που τα ‘χει ρημάξει.

Advertisements