Η σφαγή της 3ης Δεκέμβρη

Εκείνη την Κυριακή ο Ριζοσπάστης καλούσε το λαό σε συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. Αυτό που ζητούσε το Κ.Κ.Ε ήταν μια «Κυβέρνηση ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ Εθνικής Ενότητας» (Ριζοσπάστης 3.12.1944), αφού ήδη το προηγούμενο διάστημα είχε αποδειχτεί από τα γεγονότα ότι ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου (ηγέτης του «Δημοκρατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος»!) ανασυγκροτούσε το στρατό της αντίδρασης και μια δεξιά κυβέρνηση στην υπηρεσία των ντόπιων και ξένων κυρίαρχων συμφερόντων. Συνεργάτης και καθοδηγητής σ’ αυτά τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης υπήρξε ο άγγλος στρατηγός  Σκόμπι, ο οποίος είχε διοριστεί για το ρόλο αυτό από την αγγλική κυβέρνηση και τον γνωστό για τη ακροδεξιά του ιδεολογία άγγλο πρωθυπουργό Ουίνστον Τσόρτσιλ. Όπως δημοσιεύτηκε στο Βήμα (1.6.2003), σ’ ένα άρθρο που προσπαθεί να… σβήσει το ρόλο του Γεωργίου Παπανδρέου και να μεταθέσει την αποκλειστική ευθύνη στους Άγγλους, «Ο στρατηγός είχε την πλήρη στήριξη του πρωθυπουργού Γουίνστον Τσόρτσιλ, ο οποίος τον περιέβαλε με απόλυτη εξουσία και φρόντισε να του μεταδώσει τη δική του αλύγιστη αποφασιστικότητα για τη συντριβή του EAM».
Σ’ ένα τηλεγράφημα του προς τον άγγλο πρεσβευτή στην Αθήνα Ρέτζιναλντ Λίπερ, ο Τσόρτσιλ ανέφερε: «Ανέθεσα το όλον ζήτημα της αμύνης των Αθηνών και την διατήρησιν της εννόμου τάξεως εις τον στρατηγόν Σκόμπι και τον διεβεβαίωσα ότι θα τον ενισχύσωμεν με όσας δυνάμεις χρειάζεται προς τούτο. Τόσον εσείς όσον και ο Παπανδρέου πρέπει να συμμορφωθείτε προς τα οδηγίας του εις ό,τι αφορά την δημοσίαν τάξιν και ασφάλειαν. Πρέπει να συνδράμετε τον στρατηγόν Σκόμπι με πάντα δυνατόν τρόπον και να εισηγηθήτε εις αυτόν την λήψιν παντός μέτρου το οποίον κατά την γνώμην σας ήθελε καταστήσει το έργον του περισσότερον ευχερές και αποτελεσματικόν». Και στον ίδιο τον Σκόμπι ο Τσόρτσιλ απέστειλε το εξής μήνυμα: «Είσθε υπεύθυνος διά την τήρησιν της τάξεως εις Αθήνας και διά την καταστροφήν όλων των ομάδων EAM-ΕΛΑΣ αι οποίαι πλησιάζουν εις την πόλιν. Δύνασθε να λάβετε όλα τα μέτρα που θα θεωρήσετε σκόπιμα διά τον έλεγχον των οδών και την παγίδευσιν των ταραξιών… μη διστάσετε να πυροβολήσετε εναντίον παντός ενόπλου… Μη διστάσετε να ενεργήσετε ως να ευρίσκεσθε εις μόλις καταληφθείσαν πόλιν όπου έχει εκραγεί επαναστατικόν κίνημα».  (Βήμα, ό.π.)
Αντιλαμβάνεται κανείς από τα παραπάνω ότι από την εποχή εκείνη ξεκινά η αγαστή συνεργασία των Παπανδρέου με τις ντόπιες και τις ξένες δυνάμεις της αντίδρασης για την καταστολή του λαϊκού κινήματος με κάθε μέσο. Τα γεγονότα της 3ης Δεκέμβρη 1944 πρέπει ακριβώς να τα δει κανείς στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας. Όταν συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές στο Σύνταγμα, ο αστυνομικός διευθυντής της Αθήνας Άγγελος Έβερτ (πατέρας του πρώην αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Έβερτ) έδωσε την εντολή σε επιλεγμένους αστυνομικούς που είχαν πάρει κατάλληλες θέσεις να αδειάσουν τα αυτόματά τους πάνω στο πλήθος. Αποτέλεσμα: 24-28 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες. Την επόμενη ημέρα χιλιάδες λαού συγκεντρώθηκαν και πάλι ειρηνικά στο Σύνταγμα, υψώνοντας ένα πανό που έγραφε: «ΟΤΑΝ Ο ΛΑΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΣ ΤΥΡΑΝΝΙΑΣ ΔΙΑΛΕΓΕΙ Ή ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ Ή ΤΑ ΟΠΛΑ – ΕΑΜ».
Δεν ξέρω τι θα διαλέξει ο Λαός σήμερα που οι απόγονοι εκείνων των αντιδραστικών δυνάμεων έχουν ήδη επιβάλει τη σύγχρονη τυραννία με τα μνημόνια, τους νόμους και τις επιστρατεύσεις τους. Ελπίζω μόνο να κάνει τη σωστή επιλογή και να μπορέσει αυτή τη φορά να τους ξεριζώσει για πάντα από την Ιστορία.

Advertisements