Ο 11ος λόγος της Ανατροπής

Σύμφωνα με το λεξικό Τριανταφυλλίδη «δυσανασχετώ» σημαίνει «δηλώνω, όχι όμως έντονα, τη δυσαρέσκειά μου για την ενόχληση που μου προκαλεί κάτι». Και μας δίνει ένα παράδειγμα: «Ο κόσμος δυσανασχετεί καθημερινά με τις καθυστερήσεις των λεωφορείων». Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να στενοχωριέται και να διαμαρτύρεται για τις καθυστερήσεις, αλλά δεν προβαίνει παραπέρα σε δυναμικές ενέργειες εναντίον εκείνων που ευθύνονται για τις καθυστερήσεις των λεωφορείων, ώστε να μη συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Κι ο καθεστωτικός Μπαμπινιώτης μας προσφέρει μια παρόμοια σημασία του «δυσανασχετώ»: «εκφράζω τη δυσφορία ή την αγανάκτησή μου (για κάτι που θεωρώ αρνητικό ή άδικο)». Τίποτε παραπέρα.
Η «κεντροαριστερή» μας Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, δημοσίευσε πρωτοσέλιδα στις 21.11.2010 δέκα λόγους δυσανασχέτησης του Έλληνα πολίτη: «Ο έλληνας πολίτης έχει τουλάχιστον 10 λόγους να δυσανασχετεί για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνησή του κατ’ επιταγήν της τρόικας». Και αραδιάζει τους 10 αυτούς λόγους «δυσανασχέτησης» που αφορούν: τον συντελεστή 23% του Φ.Π.Α, την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, τον ειδικό φόρο βενζίνης, τις μεγάλες εισφορές των εργαζομένων, την ανεργία, την ύφεση, τον πληθωρισμό, το έλλειμμα-χρέος, τους άμεσους και τους έμμεσους φόρους και, τέλος, τη μείωση των μισθών. Σημειωτέον ότι η Ελευθεροτυπία μας παραθέτει τους 10 αυτούς λόγους «δυσανασχέτησης» σε ωραία συσκευασία, δηλαδή με πίνακες που συγκρίνουν τη θέση του Έλληνα πολίτη με εκείνη του Ευρωπαίου, ως προς τα δέκα αυτά θέματα. Έτσι, ο προβληματισμός μας εγκλωβίζεται στη σύγκριση της κατάστασής μας με εκείνη του Ευρωπαίου (ενδοευρωπαϊκός εγκλωβισμός σα να λέμε) και όχι, π.χ., με τα υπερκέρδη της άρχουσας τάξης μας που αυξάνουν από τα μέτρα της κυβέρνησης την ώρα που φτωχαίνουν τον ελληνικό λαό. Μια σύγκριση και παράθεση τέτοιων στοιχείων από ταξική οπτική θα ήταν ενδεχομένως επικίνδυνη για «την κοινωνική μας συνοχή», αφού θα καθιστούσε τους όσους λόγους θα αναφέρονταν, λόγους ανατροπής αυτού του συστήματος ληστείας του ελληνικού λαού. Ενώ με τον τρόπο που μας παρουσιάζει η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία τα στοιχεία, μας προσφέρει μόνο λόγους «δυσανασχέτησης», επειδή οι άλλοι ευρωπαϊκοί λαοί ζουν καλύτερα από εμάς.
Πριν από ένα χρόνο και κάτι η Ελευθεροτυπία υποστήριζε την άνοδο του ΠΑ.ΣΟ.Κ στην Εξουσία, όπως όλα τα φιλοκυβερνητικά Μ.Μ.Ε. Τώρα που η αγανάκτηση του λαού συσσωρεύεται με κίνδυνο να ξεσπάσει κάποια στιγμή και να ανατρέψει μαζί με την κυβέρνηση και το αστικό σύστημα, η Ελευθεροτυπία μας στέλνει διάφορα μηνύματα σαν αυτό: «Έχεις το δικαίωμα και 10 τουλάχιστον λόγους να δυσανασχετείς. Δεν έχεις, όμως, λόγο να ανατρέψεις το σύστημα!» Μα, αλήθεια, αυτό ακριβώς δε μας λέει επανειλημμένα η ίδια η κυβέρνηση; Εμείς, όμως, δεν έχουμε καμιά δικαιολογία να παριστάνουμε τους εξαπατημένους, γιατί τους ξέραμε από χρόνια, ΠΑ.ΣΟ.Κ και αστικά Μ.Μ.Ε. Άλλωστε, οι πολιτικές των βιαστών της ζωής και της συνείδησης του λαού είναι γνωστές στους ευρωπαϊκούς λαούς από την εποχή του Μαρξ, που έγραψε σε μια παράγραφο του έργου του «Η  18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη»:
«Σ’ ένα έθνος και σε μια γυναίκα, ποτέ δε συγχωρείται η ολιγωρία όπου ο πρώτος τυχοδιώκτης μπορεί να έρθει και να γίνει ο βιαστής τους. Παραμένει να εξηγηθεί πώς ένα έθνος με τριάντα έξι εκατομμύρια ανθρώπους αιφνιδιάζεται και παραδίνεται χωρίς αντίσταση στην αιχμαλωσία τριών υψηλής τάξης απατεώνων».
Ο Μαρξ αναφερόταν στους Γάλλους, αλλά και σε κάθε λαό. Γι’ αυτό μάλλον νομιμοποιούμαστε να πούμε ότι ούτε στον ελληνικό λαό συγχωρείται η ολιγωρία να παραδοθεί μέχρι τέλους χωρίς αντίσταση στην αιχμαλωσία των «τριών υψηλής τάξης απατεώνων» που αποτελούν την Τρόικα. Αντιθέτως έχει κάθε λόγο να απελευθερωθεί απ’ αυτή την αιχμαλωσία, ανατρέποντας μαζί της ολόκληρο το αστικό σύστημα που κυβερνάει την Ελλάδα, γιατί τον οδηγούν κάθε μέρα όλο και περισσότερο στην εξαθλίωση. Αυτόν, όμως, τον… 11ο λόγο της ανατροπής δεν τον αναφέρει η Ελευθεροτυπία. Προπαγανδίζει μόνο 10 λόγους δυσανασχέτησης, για να ευνουχίσει έτσι τον ελληνικό λαό, όπως κάνουν άλλωστε όλα τα αστικά Μ.Μ.Ε

Advertisements