Το Κ.Κ.Ε και τα «συντροφικά» καπιταλιστικά κόμματα

Σήμερα (19.11.2010), ανάμεσα στις διάφορες ειδήσεις διάβασα κι ένα άρθρο στο Ριζοσπάστη με τίτλο «Το ΚΚ Κίνας και οι στρατηγικοί του διάλογοι με ΠΑΣΟΚ και Σοσιαλιστική Διεθνή». Και διαβάζοντάς το, θυμήθηκα το ποίημα του Ναζίμ Χικμέτ «Στηθάγχη» που έλεγε:
«Αν η μισή καρδιά μου βρίσκεται, γιατρέ, εδώ πέρα
η άλλη μισή στην Κίνα βρίσκεται
με τη στρατιά που κατεβαίνει προς το κίτρινο ποτάμι.
Κι ύστερα, να, γιατρέ, την πάσα αυγή,
την πάσα αυγή, γιατρέ, με τα χαράματα
πάντα η καρδιά μου στην Ελλάδα τουφεκίζεται».
Η μισή του καρδιά, θλιμμένη από την ήττα της λαϊκής επανάστασης (Οκτώβρης 1949) στην Ελλάδα. Κι η άλλη μισή, χαρούμενη από τη νίκη της λαϊκής επανάστασης στην Κίνα (Οκτώβρης 1949). Ο Χικμέτ πέθανε από καρδιακή προσβολή στη Μόσχα στις 2 Ιούνη 1963. Δεν πρόλαβε να δει το θάνατο (εδώ και τουλάχιστον τρεις δεκαετίες) της κινεζικής επανάστασης. Το παράξενο(;) είναι ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, ζωντανό και ακμαίο, καθυστέρησε κι αυτό τρεις δεκαετίες να αντιληφθεί αυτό το θάνατο. Σήμερα μόλις μίλησε για πρώτη φορά καθαρά για την καπιταλιστική Κίνα κι ας προσπαθεί στην αρχή του παραπάνω άρθρου να ισχυριστεί το αντίθετο:
«ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ, το ΚΚΕ έχει εκτιμήσει [από πότε;] πως στη σημερινή Κίνα αναπτύσσονται οι καπιταλιστικές σχέσεις με την ιδιαιτερότητα ότι αυτό συμβαίνει κάτω από την πολιτική καθοδήγηση ενός κυβερνητικού κόμματος που φέρνει τον τίτλο “κομμουνιστικό”. Οι συνέπειες αυτής της εξέλιξης είναι γνωστές: Ανάδειξη της Κίνας στην κορυφή των χωρών με τους μεγαλύτερους ρυθμούς καπιταλιστικής ανάπτυξης και αριθμού δισεκατομμυριούχων. Κατάργηση σημαντικών κατακτήσεων των εργαζομένων, όπως ήταν η δωρεάν Υγεία και Παιδεία, που πλέον είναι επί πληρωμή. Εκατομμύρια άνεργοι και κακοπληρωμένοι εργαζόμενοι».
Στις 8.11.2002, με την ευκαιρία της διεξαγωγής του 16ου Συνεδρίου του ΚΚ Κίνας, η ΚΕ του ΚΚΕ απέστειλε στο ΚΚ Κίνας το παρακάτω χαιρετιστήριο:
«Προς την ΚΕ του ΚΚ Κίνας
Αγαπητοί σύντροφοι,
Η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας με την ευκαιρία του 16ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας σάς στέλνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό.
Αγαπητοί σύντροφοι,
Παρακολουθούμε με προσοχή τις προσπάθειες του Κόμματός σας και τον αγώνα του κινεζικού λαού στις σημερινές δύσκολες και εξαιρετικά περίπλοκες εσωτερικές και διεθνείς συνθήκες. Καθώς η καπιταλιστική βαρβαρότητα εντείνει διαρκώς την κοινωνική ανισότητα στον πλανήτη και η ιμπεριαλιστική νέα τάξη πραγμάτων προκαλεί και απειλεί τους λαούς με πρόσχημα τον λεγόμενο αντιτρομοκρατικό αγώνα, η πορεία της ΛΔ Κίνας προς την πρόοδο και την ευημερία του λαού της εμπνέει εκατομμύρια εργαζόμενους σ’ ολόκληρη τη Γη, που αγωνίζονται ενάντια στην εκμετάλλευση, ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για την υπόθεση της νίκης του σοσιαλισμού στον κόσμο…»
Το 2006 (18-24 Απριλίου) αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κίνα μετά από πρόσκληση του ΚΚ Κίνας.  Στη διάρκεια αυτής της επίσκεψης και των συνομιλιών που είχε με μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ Κίνας «συζητήθηκαν εκτενώς ζητήματα βιομηχανικής και αγροτικής ανάπτυξης, Υγείας και Παιδείας και γενικότερα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί το ΚΚ Κίνας, στο πλαίσιο του ανοίγματος που κάνει στον έξω κόσμο και με στόχο την επίτευξη μιας αρμονικής κοινωνίας. Η συζήτηση έγινε σε θερμό κλίμα και η αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ είχε την ευκαιρία να θέσει σειρά διευκρινιστικών ερωτημάτων που απαντήθηκαν πρόθυμα από τους Κινέζους συνομιλητές της» (Ριζοσπάστης, 19.4.2006)
Στις 19.9.2008, ο Ριζοσπάστης μας πληροφορεί για μια σειρά συναντήσεων του ΚΚΕ με αντιπροσωπείες «αδελφών κομμάτων». Σχετικά με τη συνάντησή του με το ΚΚ Κίνας αναφέρει: «Στη συνάντηση με το ΚΚ Κίνας τονίστηκαν ιδιαίτερα οι καλές διμερείς σχέσεις των δύο κομμάτων και η σταθερή θέση αρχής του ΚΚΕ που απορρίπτει τις επιθέσεις του ιμπεριαλισμού ενάντια στην Κίνα…».
Στις 18.2.2009 και μετά από συνάντηση της Αλέκας Παπαρήγα, με πολυμελή αντιπροσωπεία του ΚΚ Κίνας, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δήλωσε (Ριζοσπάστης 19.2.2009):
«Με πολλή χαρά υποδεχτήκαμε στην αίθουσα της Κεντρικής Επιτροπής την αντιπροσωπεία από το ΚΚ Κίνας, που παίρνει μέρος στις εργασίες του Συνεδρίου. Όπως είναι γνωστό, έχουμε στενές σχέσεις με το ΚΚ Κίνας, κάθε χρόνο ανταλλάσσουμε επισκέψεις και μας δίνεται η ευκαιρία για μία πολύ φιλική συντροφική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών ανάμεσα στα δύο κόμματα και ανάμεσα στις δύο χώρες».
Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε κι άλλα γεγονότα και δηλώσεις, ιδιαιτέρως των τελευταίων ετών, που δείχνουν τη συντροφικότητα και τη συνεργασία που υπήρχε ανάμεσα στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με το καπιταλιστικό κόμμα της Κίνας που αυτοαποκαλείται «κομμουνιστικό». Και δε χρειαζόταν να περιμένουμε τις δηλώσεις που έκανε ο Liu Jieyi, αναπληρωτής Υπουργός Διεθνών Σχέσεων του «Κομμουνιστικού» Κόμματος της Κίνας, στη συνάντησή του (16/11) με τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη στενή συνεργασία τους στο θέμα του ξεπουλήματος των λιμανιών μας, για να τους χαρακτηρίσουμε «πολιτικούς εκπροσώπους των μονοπωλίων (τύπου COSCO), άσχετα από το περιτύλιγμα με το οποίο παρουσιάζονται (“σοσιαλιστικό” στην Ελλάδα ή “κομμουνιστικό” στην Κίνα)», όπως καταγγέλλει σήμερα ο Ριζοσπάστης. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά η ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων και πολύ μακριά από την αλήθεια, όπως συνέβη και με τη στάση της απέναντι στα «κομμουνιστικά» κόμματα της  Σοβιετικής Ένωσης και των άλλων χωρών της ανατολικής Ευρώπης, όταν αυτά από δεκαετίες είχαν  αποδείξει την καπιταλιστική τους ταυτότητα. Μήπως είναι ώρα για ριζοσπαστικές αλλαγές στο ίδιο το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας;

Advertisements