Ο τουκανισμός των καθηγητών του Κ.Κ.Ε

Σύμφωνα με τους φίλους μου τους Σλάνγκους, ο «τουκανισμός» είναι μια «οφθαλμολογική πάθηση που πήρε το όνομά της από το εξωτικό πτηνό τουκάν»(tucan), που το βλέπετε στη φωτογραφία αυτής της ανάρτησης. «Για πρώτη φορά», ισχυρίζονται οι Σλάνγκοι, «τουκανισμός διαγνώστηκε σε Βέλγο φυσιοδίφη, ο οποίος περιέγραψε το εξωτικό αυτό πουλί ως “το πτηνό με το χαρακτηριστικό μαύρο φτέρωμα”, αγνοώντας πλήρως τη μύτη του». Όσοι, όμως, βλέπουν καλύτερα περιλαμβάνουν στους ορισμούς τους ως διακριτικό χαρακτηριστικό το μακρύ ράμφος αυτού του πουλιού. Για παράδειγμα, το Βικιλεξικό μας πληροφορεί ότι το τουκάν είναι «τροπικό πουλί της Νότιας Αμερικής με μεγάλη πολύχρωμη μύτη». Φανταστείτε ότι το μέγεθός του είναι 60-65 εκατοστά και το μήκος του ράμφους του 17-24 εκατοστά, δηλαδή περίπου… το 1/3 του μεγέθους του τουκάν (tucan)!
Φοβάμαι ότι θα διαφωνήσω με τους φίλους μου τους Σλάνγκους που προσδιορίζουν την πάθηση του τουκανισμού μόνο ως οφθαλμολογική, γιατί αφήνουν απέξω πλήθος περιπτώσεων και συμπτωμάτων τουκανισμού, που αφορούν ακόμα και τους χώρους της Φιλοσοφίας και της Πολιτικής. Θυμάμαι, για παράδειγμα, τον τουκανισμό του Πλάτωνα, ο οποίος, θέλοντας να δώσει τον ορισμό του ανθρώπου, είπε ότι είναι «Ζώο με δύο πόδια και χωρίς φτερά». Γι’ αυτό ο Διογένης (ο γνωστός φιλόσοφος με το σπίτι πιθάρι) πήγε και μάδησε έναν κόκορα, κατέβηκε στην αγορά, κι άρχισε να φωνάζει: «Ο άνθρωπος του Πλάτωνα! Ο άνθρωπος του Πλάτωνα!» Ας περάσουμε, όμως, και στο χώρο της Πολιτικής.
Σε κάποιες εκλογές είχε κατεβάσει υποψηφίους μια μικρή κίνηση της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, που δεν ξεπερνούσε τα 30-40 μέλη. Όταν βγήκαν τα αποτελέσματα είδαν με ικανοποίηση ότι τους ψήφισαν… 50 εκλογείς, στους οποίους περιλαμβάνονταν φυσικά και οι ίδιοι. (Φανταστείτε πατεράδες, μανάδες, αδερφοξάδερφα και θα καταλάβετε ότι δε θα ‘πρεπε να ‘ναι και τόσο χαρούμενοι.) Επειδή, λοιπόν, πήραν τόσους ψήφους ενθουσιάστηκαν και κατέβασαν υποψήφιους και στις επόμενες εκλογές. Και  όταν βγήκαν τα αποτελέσματα, είδαν ευτυχείς ότι πήραν αυτή τη φορά… 100 ψήφους, στους οποίους φυσικά περιλαμβάνονταν και πάλι οι δικοί τους ψήφοι! (Φαίνεται ότι στο ενδιάμεσο των 2 εκλογικών αναμετρήσεων κατάφεραν τελικά να πείσουν και τους συγγενείς τους να τους ψηφίσουν.) Δημοσίευσαν αμέσως μια ανακοίνωση αποτελεσμάτων, όπου αυτοανακηρύχτηκαν «νικητές των εκλογών», γιατί ήταν το μόνο κόμμα που κατάφερε να αυξήσει τη δύναμή του… 100%. Μη μου πείτε πως δεν είναι περίπτωση «πολιτικού τουκανισμού»!
Σοβαρότερα, όμως, είναι τα πράγματα με τον τουκανισμό του Κομμουνιστικού Κόμματος  Ελλάδας. Για την ώρα, θα αναφέρω μόνο το γεγονός ότι για… 35-40 χρόνια εκθείαζε τα κομμουνιστικά κόμματα της Σοβιετικής Ένωσης και των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, την ώρα που τα κόμματα αυτά επανίδρυαν τον… Καπιταλισμό. Το ίδιο  έκανε για το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας και μόνο τελευταία άρχισε  δειλά δειλά ν’ αλλάζει στάση. Γι’ αυτά, όμως, να μου επιτρέψετε να γράψω σε άλλο κείμενο, γιατί το σημερινό αφορά ένα τμήμα του Κ.Κ.Ε, τους συμπαθείς συντρόφους καθηγητές της Πάτρας, που συμμετείχαν στις προχθεσινές εκλογές του κλάδου τους. Σήμερα (5.11.2010), είδα τους παρακάτω πίνακες αποτελεσμάτων που δημοσίευσαν αυτοί οι σύντροφοι, ικανοποιημένοι από την «αύξηση» της δύναμής τους. Κοιτάζοντας, όμως, και τις ψήφους που πήραν οι άλλες παρατάξεις, ήρθε στη σκέψη μου το συμπαθές τουκάν και η ασθένεια που συνδέθηκε με τ’ όνομά του.
Οι παρακάτω πίνακες που δημοσίευσε η παράταξη των καθηγητών του Κ.Κ.Ε της Πάτρας αναφέρουν πρώτα τους δικούς τους συνδυασμούς («ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ» και «ΕΣΑΚ-ΔΕ»), ασχέτως της σειράς κατάταξης με βάση τις ψήφους:
ΠΥΣΠΕ
ΕΓΓΕΓΡ. 2595
ΨΗΦΙΣΑΝ 2218
ΕΓΚΥΡΑ 2077
ΑΚΥΡΑ 141

2010 2008 ( +  – )
ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 254 193 +       61
Π.Α.Σ.Κ. Π.Ε. 957 1105 –          148
Δ.Α.Κ.Ε. Π.Ε. 663 660 +         3
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ 203 127 +       76

Α/ΠΥΣΠΕ
ΕΓΓΕΓΡ. 2595
ΨΗΦΙΣΑΝ 2215
ΕΓΚΥΡΑ 2054
ΑΚΥΡΑ 161

2010 2008 ( +  – )
ΕΣΑΚ  – ΔΕΕ 223 156 +       67
Π.Α.Σ.Κ. Π.Ε. 785 832 –          47
Δ.Α.Κ.Ε. Π.Ε. 730 896 –      166
Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Παρέμβαση 193 118 +       75
Εκπαιδευτική Ριζοσπαστική Συνεργασία 123 90 +       33

ΚΥΣΠΕ
ΕΓΓΕΓΡ. 2595
ΨΗΦΙΣΑΝ 2215
ΕΓΚΥΡΑ 1990
ΑΚΥΡΑ 225

2010 2008 ( +  – )
ΕΣΑΚ  – ΔΕΕ 169 142 +          27
Π.Α.Σ.Κ. Π.Ε. 808 944 –          136
Δ.Α.Κ.Ε. Π.Ε. 574 619 –           45
Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Παρέμβαση 135 136 –             1
Εκπαιδευτική Ριζοσπαστική Συνεργασία 135 132 +            3
Μαρξιστικό Ξεκίνημα Εκπαιδευτικών 24 21 +            3
Χριστιανική Εναλλακτική Κίνηση 56 31 +          25
Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία 89

Αν μετατρέψουμε τους παραπάνω αριθμούς σε ποσοστά, θα δούμε ότι οι σύντροφοι καθηγητές του Κ.Κ.Ε κατάφεραν να κερδίσουν ένα ευπρεπές ποσοστό 10%, αλλά οι δυνάμεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ και της Ν.Δ. συγκέντρωσαν μαζί ένα ποσοστό… 67% (38% και 29% αντιστοίχως). Αν προσθέσουμε σ’ αυτά και τα ποσοστά που πέτυχαν κάποιοι ακροδεξιοί, τότε το ποσοστό των καθεστωτικών δυνάμεων ξεπερνά το 70%. Κι αυτό το αποτέλεσμα το πέτυχαν αυτές οι παρατάξεις, παρά τη μέχρι τώρα αφαίμαξη των μισθών των καθηγητών κατά 18%, όπως αναγνωρίζεται επισήμως, για να μη μιλήσουμε και για τις αυξήσεις των τιμών και τις άλλες περικοπές που θα γίνουν, όταν εφαρμοστεί το ενιαίο μισθολόγιο. Οι σύντροφοι, όμως, δεν είδαν στα αποτελέσματα τη δύναμη της αντιδραστικής αυτής στρατιάς των καθηγητών, παρότι ο κλάδος τους έχει υποστεί τέτοια αφαίμαξη, όπως δεν είδαν και την αύξηση της δύναμης κάποιων άλλων παρατάξεων. Κι αυτά συνιστούν συμπτώματα σοβαρής μορφής τουκανισμού.
Το Κ.Κ.Ε, αφού συγκέντρωσε τα αποτελέσματα από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, τα δημοσίευσε σήμερα (5.11.2010) στο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, μαζί με την εκτίμηση της Πανελλαδικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.
« Πιο ισχυρές οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ
(…) Σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στις εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια Εκπαίδευσης, που έγιναν προχτές. Το αποτέλεσμα αυτό αποτυπώνει τη δυναμική που υπάρχει, το τελευταίο διάστημα, στους εκπαιδευτικούς, αλλά δημιουργεί και κλίμα αισιοδοξίας για τις μεθαυριανές δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Το ψηφοδέλτιο της ΕΣΑΚ – ΔΕΕ, που στηρίζουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, στις κάλπες για το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΠΕ) και για το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΔΕ), που είναι και οι πιο αντιπροσωπευτικές, σημείωσε άνοδο 2,1% και 3,1% αντίστοιχα, σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Συγκεκριμένα, συγκέντρωσε ποσοστό 12,1% για το ΚΥΣΠΕ και 13,6% για το ΚΥΣΔΕ. Αισθητή πτώση είχε η ΠΑΣΚ και η ΔΑΚΕ στους δασκάλους (…)» (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 5.11.2010)
Οι σύντροφοι του ΚΚΕ βλέπουν «σημαντική άνοδο» στις δυνάμεις τους (2,5% ο μέσος όρος) και εξαιτίας αυτού του γεγονότος είναι αισιόδοξοι για… το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής. Όσον αφορά τις δυνάμεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ και της Ν.Δ. βλέπουν «αισθητή πτώση». Μα καλά, στραβοί είναι; Δε βλέπουν ότι παρά το 4% που έχασαν αυτές οι δυνάμεις, το τεράστιο… ράμφος τους παρέμεινε στα 2/3 του συνολικού μεγέθους του κλάδου των καθηγητών. Κι αυτό φαντάζει τρομερό μετά από την αφαίμαξη που έγινε στους μισθούς τους και μπροστά σ’ εκείνη που έχει ήδη αναγγελθεί και θα γίνει. Ας επιστρέψω όμως στους συντρόφους καθηγητές της περιοχής μας .
Καμιά δυναμική τάση δε διαφαίνεται από τα ποσοστά που πήραν. Μάλιστα, το γεγονός ότι διατήρησαν το 10% του 2008, δε δείχνει ούτε καν στασιμότητα, αλλά αντιθέτως μείωση της δύναμής τους, αν λάβουμε υπόψη την επίθεση που δέχτηκαν οι καθηγητές κι αυτή που πρόκειται να δεχτούν στα εισοδήματά τους. Ελπίζω να μην πάσχουν από τέτοιο βαθμό τουκανισμού που να μη το βλέπουν, γιατί τότε θα ‘πρεπε να μιλάμε για τύφλωση. Οι κόκκινοι αριθμοί +61, +67, +27, που εμφανίζουν τη θετική διαφορά των ψήφων που πήραν σ’ αυτές τις εκλογές σε σύγκριση με τις εκλογές του 2008, είναι μικρότεροι από τους αριθμούς +3, +76, +75, +73, +3,+25 που πήραν κάποιες άλλες δυνάμεις, όπως δείχνουν οι παραπάνω πίνακες. Όπως και να ‘χει, όμως, οι δεξιές δυνάμεις στην περιοχή μας παρέμειναν αλώβητες. Κι αυτό συνιστά αρνητικό πρόκριμα για τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής στην περιοχή μας. Αν πάσχουν κι αυτοί από τον τουκανισμό της Πανελλαδικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και δεν μπορούν να δουν αυτό που ανέδειξαν οι αριθμοί των αποτελεσμάτων, θα συνεχίσουν να βλέπουν άνοδο εκεί που υπάρχει στασιμότητα (αν όχι κάθοδος) και νίκες εκεί που προοιωνίζονται ήττες. Γι’ αυτό, ας κοιτάξουν να γιατρέψουν το συντομότερο τον τουκανισμό τους.

Advertisements