Οι τυφλοί και η ευαίσθητος πολιτεύτρια

Παγκόσμια ημέρα τυφλών η 15η Οκτωβρίου, και το γεγονός αυτό συνεκίνησε  προφανώς μια ευαίσθητο πολιτεύτρια, ώστε να συγγράψει και να δημοσιεύσει σε γνωστό ιστότοπο της πόλης μας ένα άκρως συγκινητικό άρθρο υπό τον τίτλο «Αυτή η πόλη δεν περπατιέται». Στο κείμενό της αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής: «Περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της πόλης μας εύκολα διαπιστώνει κανείς πως αυτή η πόλη δεν περπατιέται. Τα περισσότερα σημεία της Πάτρας, του Ρίου, της Παραλίας, της Μεσσάτιδας και των Βραχνεΐκων, είναι στην κυριολεξία εχθρικά ιδιαίτερα στα άτομα με αναπηρίες». Περαιτέρω, αφού αναφερθεί στα «εντελώς ακατάλληλα ή ανύπαρκτα πεζοδρόμια» και στα «τραπεζοκαθίσματα» που διακόπτουν τη διέλευση των πεζών, αποφαίνεται (ορθώς κατά την ταπεινή μου άποψη) ότι «Ζούμε σε μια πόλη που το αυτοκίνητο υπερισχύει του πεζού. Γενικά οι ειδικές ρυθμίσεις εξυπηρέτησης για τα άτομα με αναπηρία και οι αυτονόητες για Ευρωπαϊκή πόλη  προβλέψεις, σε κοινοχρήστους χώρους πόλεων και οικισμών, λείπουν παντελώς από την Πάτρα του Καλλικράτη». Και καταλήγει με μία έμμεση πρόταση (διάλογος με τους τυφλούς) και τρεις άμεσες, καλώντας μας στο τέλος να ψηφίσουμε την παράταξη με την οποία κατεβαίνει ως υποψήφια:
«Νιώθω πως ποτέ σε αυτή την πόλη δεν καθίσαμε στο ίδιο τραπέζι με αυτούς τους ανθρώπους, ν’ ακούσουμε τι έχουν να μας πουν και να βάλουμε την επίλυση των προβλημάτων τους σε προτεραιότητα. Κι όμως τα πράγματα είναι απλά:
-Σωστά πεζοδρόμια σύμφωνα με προδιαγραφές,
-Προσβασιμότητα στα κτίρια,
-Επέκταση των ηχητικών φαναριών».
Προφανώς η συμπαθής και ευαίσθητη αυτή κυρία απευθύνει το άρθρο της σε όλους τους ψηφοφόρους: στους κυριολεκτικά τυφλούς που αποτέλεσαν την αφορμή του άρθρου της, στους «τυφλούς» που νομίζουν πως βλέπουν αλλά στην πραγματικότητα δε… «βλέπουν» (μεγάλο το ποσοστό τους μεταξύ των ψηφοφόρων) και στους ανοιχτομάτηδες (που αφενός είναι ελάχιστο το ποσοστό τους και αφετέρου, αν πράγματι είναι ανοιχτομάτηδες, θα υποψιαστούν ότι η ευαίσθητος κυρία, ως ανοιχτομάτισσα πολιτεύτρια, «είδε» την ευκαιρία της ημέρας των τυφλών και την άρπαξε για να προβάλει με το άρθρο της την ιδιαίτερη ευαισθησία της). Όσον αφορά τους ανοιχτομάτηδες, διατηρώ αρκετές αμφιβολίες για το αν θα συγκινηθούν με τη «συγκίνηση» της ευαισθήτου πολιτεύτριας. Μπορεί, μάλιστα, να περιγελάσουν τους αντιπάλους της που δεν πρόλαβαν ν’ αρπάξουν την ευκαιρία και να κάνουν κι αυτοί τζάμπα επίδειξη ευαισθησίας, αν και νομίζω πως ο συγκεκριμένος ιστότοπος που δημοσίευσε το άρθρο δε χαμπαριάζει από κάτι τέτοια και ζητάει αντίτιμο για κάθε προβολή υποψηφίου, φανερή ή κρυφή. Δυστυχώς τέτοιοι είναι οι «ανοιχτομάτηδες» και συχνότατα, ως αναίσθητοι που είναι, παρερμηνεύουν τα γνήσια αισθήματα των ευαίσθητων κυριών, ιδιαιτέρως των κυριών του δεξιού χώρου. Αλλά και για τις δύο άλλες κατηγορίες προς τις οποίες απευθύνεται η πολιτεύτριά μας διατηρώ σοβαρές αμφιβολίες για το αν θα πάρουν το μήνυμα που η ίδια θέλει να πάρουν. Η πρώτη κατηγορία των κυριολεκτικά τυφλών, μάλλον δεν μπλογκάρει στο Ίντερνετ. Οπότε τι να… δει; Εκτός κι αν έχει ανακαλυφθεί κανένα σύστημα μπράιγ για διάβασμα στο Ίντερνετ, ανάγλυφες εικόνες και τέτοια, πράγμα που μου διαφεύγει. (Παρέκβαση: Ελπίζω να μη βρεθεί κανένας υποψήφιος που θα υποσχεθεί computers στους τυφλούς. Αν και με τους καθεστωτικούς πολιτικούς ποτέ δεν ξέρεις.) Οπότε, ποια κατηγορία ψηφοφόρων απομένει για να πάρει το μήνυμα; Μα, φυσικά, η δεύτερη: των «τυφλών» που νομίζουν πως βλέπουν, αλλά στην πραγματικότητα δε βλέπουν. Γι’ αυτούς θα γίνει σφαγή μεταξύ των υποψηφίων επαγγελματικής κοπής, για το ποιος θα  προλάβει να τους τυφλώσει περισσότερο. Πολύ μπερδεμένα τα πράγματα! Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η ευαίσθητη νεοδημοκράτισσα πολιτεύτριά μας που εντάχθηκε σε παράταξη στην οποία ηγείται στέλεχος του ΠΑ.ΣΟ.Κ , τον οποίο ακολουθεί σύσσωμη η αυτοαποκαλούμενη «Αριστερά» (;), και ο οποίος, παρότι μόνιμο και πιστό στέλεχος του κυβερνητικού κόμματος, δηλώνει με θάρρος (θράσος;) «ανεξάρτητος» και εχθρός του μνημονίου, δηλαδή ενάντιος της πολιτικής του κόμματος το οποίο υπηρετεί, την οποία πολιτική  (να είστε βέβαιοι!) θα εφαρμόσει πιστά αν εκλεγεί…  Ουφ, μπερδεύτηκα! Καιρός να επιστρέψω στο θέμα «Αυτή η πόλη δεν περπατιέται» και ν’ αφήσω τους «τυφλούς» που νομίζουν πως βλέπουν… Αυτοί θα παραμείνουν στην ίδια κατηγορία της τυφλής όρασης, αν δεν βλέπουν ακόμα πως οι παρατάξεις στις οποίες ηγούνται στελέχη της ελληνικής τρόικας (ΠΑ.ΣΟ.Κ, Ν.Δ., ΛΑ.Ο.Σ), αν εκλεγούν, θα εφαρμόσουν την ίδια πολιτική, αυτήν που επιβάλλει το περίφημο «μνημόνιο».
Πραγματικά «η πόλη δεν περπατιέται». Αυτό που δείχνει η παραπάνω φωτογραφία  είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση της κατάληψης των πεζόδρομων και των πεζοδρομίων της Πάτρας από τις καφετέριες, τους πελάτες τους και τα διάφορα τροχοφόρα. Για όλους αυτούς και για το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργούν στους πεζούς που κάνουν τον περίπατό τους ή πάνε στις δουλειές τους, η ευαίσθητος πολιτεύτριά μας δεν αναφέρει καμία συγκεκριμένη πρόταση, για να μη θίξει προφανώς τους ψηφοφόρους και τα επιχειρηματικά συμφέροντα που υποστηρίζει η πολιτική της παράταξη. Σχετικά με το πρόβλημα αυτό αναφέρει μόνο μια λέξη («τραπεζοκαθίσματα») στο κύριο σώμα του κειμένου της, αλλά δεν αναφέρει τίποτε στις προτάσεις. Κι ας έχουν τα τραπεζοκαθίσματα καταλάβει ολόκληρη σχεδόν την επιφάνεια κάποιων πεζόδρομων (παράδειγμα, η οδός Ραδινού). Μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης δε θα έδειχνε μόνο τα τραπεζοκαθίσματα και τα τροχοφόρα που καταλαμβάνουν τους παραπάνω χώρους, αλλά και διάφορα άλλα τροχοφόρα που διέρχονται καθημερινώς από τους πεζόδρομους, συνήθως για να κόψουν δρόμο ή απλώς γιατί έτσι τους γουστάρει. Όλοι αυτοί μάλλον δυσανασχετούν με τους πεζούς που αναγκάζονται να τους ενοχλήσουν για να περάσουν. Κι όλα αυτά με την άδεια και με την «ανοχή» των τοπικών Αρχών. Μήπως θα έπρεπε να τοποθετηθεί πλέον στους πεζόδρομους και στα πεζοδρόμια καμιά πινακίδα που να αναγράφει «Απαγορεύεται η διέλευση των πεζών»;
Ας προσθέσω και μια τζάμπα συμβουλή προς την πολιτεύτριά μας και τους ομοίους της: Και τα Κ.Α.Π.Η ψηφίζουν. Αν δεν τα επισκεφτήκατε ακόμα, τρέξτε! Πολλά από τα άτομα της τρίτης ηλικίας πάσχουν από… μαλάκυνση εγκεφάλου και συγκινούνται εύκολα. Και το κυριότερο: Λόγω της γεροντικής άνοιας, ούτε που θυμούνται μετά τις εκλογές ποιος πολιτευτής τους εξαπάτησε. Για παράδειγμα, κάποιοι από αυτούς νομίζουν πως ο Γιωργάκης είναι ο «σωτήρας της πατρίδας». Τέτοια μαλάκυνση!

Advertisements

One thought on “Οι τυφλοί και η ευαίσθητος πολιτεύτρια

  1. Φυσικά τα τραπέζια και ο χώρος που πιάνουν είναι συνεννοημένα με τον Δήμο. Ούτε αυτό το θέμα το έπιασε η κυρία καθώς την αφορούν άμεσα οι ΔΗΜΟ-τικές εκλογές.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s